Klassieke huismiddeltjes tegen schimmel in de douche

Schimmel in de douche is een probleem in veel huishoudens. Zwarte of groene verkleuringen tussen de voegen, aan muren of op tegels duiden op schimmelgroei.

Gezien het feit dat schimmel een gezondheidsrisico kan vormen – vooral voor mensen met een zwakker immuunsysteem, chronische reeds bestaande aandoeningen of mensen met allergieën – moet deze snel worden verwijderd.

In dit artikel lees je hoe je schimmel en schimmelsporen in de douche effectief kunt bestrijden. Hier lees je welke huismiddeltjes met name geschikt zijn om schimmel in de badkamer tegen te gaan.

Finger zeigt auf Schimmel in der Dusche

Hoe ontstaat schimmel eigenlijk?

Schimmel verspreidt die zich via sporen in de lucht, raakt een oppervlak en groeit daar onder optimale omstandigheden. Schimmelontwikkeling hoeft in de meeste gevallen geen indicatie te zijn voor slechte hygiëne, maar is daarentegen vaak te wijten aan zich verzamelende warme lucht en hoge luchtvochtigheid.

Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en poreuze oppervlakken (zoals voegen of tegels met kalk) zijn vatbaarder voor schimmel. Tijdens het douchen zorgt warm water al snel voor een hoge luchtvochtigheid, die samen met haar, huidresten, kalk en zeep een ideale omgeving voor schimmelontwikkeling biedt.

Er zijn veel verschillende soorten schimmels, waarvan de meeste niet gevaarlijk zijn voor de mens. Sommige soorten schimmel kunnen daarentegen een gevaar voor de gezondheid vormen en dienen daarom zo snel mogelijk te worden verwijderd met een van de klassieke huismiddeltjes voor bijvoorbeeld de douche of met een universele schimmelverwijderaar.

Gelbe Gummi-Ente steht neben Schimmel in der Dusche

Welke huismiddeltjes voor het bestrijden van schimmel zijn geschikt?

Je hebt schimmel ontdekt in de douche of schimmelvlekken op de glaswand, maar je hebt niet de juiste antischimmel artikelen bij de hand?

Het is niet per se noodzakelijk om chemische producten en reinigingsmiddelen in een speciaalzaak te kopen om schimmel succesvol te kunnen verwijderen. Alcohol, bakpoeder, azijn en gist zijn net zulke geweldige middelen om schimmel te bestrijden.

Er zijn veel tips voor en ook links naar artikelen en schoonmakers op internet te vinden – dus nu is het de vraag: wat is het beste middel? Veel huisvrouwen delen hun tips en trucs op een pagina waar je niet eerst lid hoeft te worden om toegang te krijgen tot de handige links voor de beste reiniger voor je douche.

Met behulp van de volgende huismiddeltjes kun je schimmelvlekken verwijderen en je douche en huis weer schimmelvrij maken:

Schimmelspray

1. Azijn of azijnessence

Schimmel verwijderen met azijn – hoe werkt het?

Azijn of azijnessence zijn klassieke huismiddeltjes en zijn nog steeds in nagenoeg ieder huishouden te vinden. Azijn kan bij diverse problemen een oplossing bieden. Kalkaanslag in de badkamer en douche is er eenvoudig mee te verwijderen, maar het product kan ook gebruikt worden tegen onkruid in de tuin.

In de badkamer helpt azijn ook tegen schimmel. De sporen blijven onaangetast. Dus hoewel het om een product gaat dat snel bij de hand is, moet het behandelen van de zwarte plekken worden overgedaan. Azijn en azijnessentie hebben geen bleekeigenschappen en zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Tip: gebruik handschoenen en een veiligheidsbril bij het gebruik van azijnessence, omdat het zuurgehalte hoger is dan bij conventionele azijn en er daarom een ​​risico bestaat op irritatie van de huid en slijmvliezen bij contact.

Wundermittel gegen Schimmel

2. Alcohol of spiritus

Alcohol of spiritus zijn (net als azijn) twee milieuvriendelijke huismiddeltjes tegen schimmel in de douche en de badkamer. Helaas hebben deze middelen slechts een beperkt effect. Om tot een duurzame oplossing te kunnen komen dient de oorzaak van de schimmelvorming te worden aangepakt.

Alcohol doodt schimmel, maar het is geen oplossing voor de lange termijn. Ook hier kunnen de sporen verder groeien en komt de schimmel na enige tijd weer op.

Alcohol met 70 procent is het beste om schoon te maken. Dit geurloze huismiddel is niet schadelijk voor het milieu of de menselijke gezondheid en kan op alle oppervlakken worden gebruikt. De ruiten van de douchecabine en de douchebak zijn goed te reinigen met alcohol.

Tip: zorg ervoor dat u niet rookt tijdens de inzet van alcohol, want deze is licht ontvlambaar.

3. Gist

Gist is een van de minder bekende huismiddeltjes als het gaat om het verwijderen van schimmel in de badkamer en de douche. Gist is een van de goedkoopste huismiddeltjes tegen schimmel. Om gist tegen schimmel onder de douche te gebruiken, is het raadzaam om deze in water op te lossen en hem vervolgens grootschalig over de met schimmel aangetaste plekken in de badkamer te wrijven. Handig hiervoor kan een doek of tandenborstel zijn. Na een korte inweektijd van circa 10 minuten kan de oplossing weer worden afgeveegd.

Het proces moet meerdere keren worden herhaald totdat je effect hebt geboekt.

4. Waterstofperoxide

Dit middel is verkrijgbaar in de apotheek om de hoek en is geschikt voor de behandeling van schimmel in de badkamer en schimmelsporen. Een oplossing van drie procent is al voldoende om schimmelsporen op gips, in siliconenvoegen en tussen de tegels te verwijderen. Hiermee verwijder je niet alleen schimmelvlekken en schimmelsporen, maar voorkom je ook dat de schimmel verder groeit.

Naast de desinfecterende eigenschappen heeft waterstofperoxide ook een blekende werking. Deze eigenschappen werken goed voor het bestrijden van rode of zwarte schimmel om de verkleurde plekken weer wat lichter te maken.

Tip: zijn er na het reinigen desondanks vlekken zichtbaar, dan kan een voegenstift helpen om de voegen weer wit te laten glanzen.

Putzutensilien zum Entfernen von Schimmel

5. Nagellakremover

Nagellakremover is ook geschikt voor het bestrijden van schimmel. Als je iets van de vloeistof op een wattenstaafje (of punt van een doek) dept en daarmee de tegelvoegen behandelt, heb je vrij snel de badkamer van schimmel bevrijd.

weiße Pads

6. Bakpoeder

Bakpoeder is eveneens een praktisch middel tegen schimmel thuis, bijvoorbeeld in de douche of in de voeg. Dit middel is in nagenoeg iedere keuken te vinden. Gewoon bakpoeder met water in een verhouding van 3:1 mengen en op de aangetaste plekken aanbrengen. Tegels en voegen dienen na de behandeling goed te worden afgedroogd.

7. Chemische reinigingsmiddelen

Chemische reinigingsmiddelen zijn producten die speciaal zijn vervaardigd om schimmel, kalkaanslag en dergelijke te verwijderen. Meestal gaat het om agressieve middelen die chloor bevatten en een irriterend effect op de huid en slijmvliezen kunnen hebben. Vooral in gesloten ruimtes zonder ramen moeten chloorreinigers met speciale voorzorgsmaatregelen worden gebruikt. Deze middelen hebben ook een negatief effect op het milieu – daarom verdient gebruik van een huismiddel de voorkeur.

Chemische reinigingsmiddelen zijn bijzonder effectief tegen schimmel in de badkamer. Ze helpen niet alleen de schimmel te doden, maar ze vernietigen ook de sporen en hebben tegelijkertijd bleekeigenschappen. Hiermee kunnen lelijke vlekken op siliconen, in de douchebak of de douchecabine worden verwijderd.

Tip: draag bij het gebruik van chloorhoudende producten altijd beschermende handschoenen en een adembeschermingsmasker en ventileer de ruimte daarna goed.

Schimmel in siliconenvoegen – wat te doen?

Schimmel verspreidt zich meestal in de siliconenvoegen onder de douche. Dit komt door de consistentie van de siliconen. De schimmel kan goed hechten en groeit door de siliconenvoegen heen. Hierdoor moeten de voegen volledig worden vernieuwd en moet de oude silicone volledig worden verwijderd. Als je nieuwe silicone spuit op het oude, reeds door schimmel aangetaste materiaal, komt de schimmel snel weer terug. Uiteindelijk moeten de voegen met alcohol (met een hoog alcoholgehalte/percentage) worden afgewassen om eventuele resterende schimmel te doden.

Dusche nach Schimmelentfernung: Vorher vs Nachher

Hoe kun je schimmel in de badkamer en de vorming van schimmelsporen voorkomen?

Wil je je niet langer ergeren aan schimmel in de badkamer, dan moet je geschikte preventieve maatregelen nemen om er eerst voor te zorgen dat de schimmel zich niet verder kan verspreiden.

Regelmatige ventilatie vermindert de luchtvochtigheid en verbetert het klimaat in de badkamer. Ook stilstaand water dient te worden voorkomen.

Het vocht dat ontstaat bij het douchen zet zich af op de wanden en bevordert schimmelvorming op (siliconen-)voegen, het plafond, douchewanden, -bakken en -gordijnen.

Wanneer je niet over een raam in de badkamer beschikt, moet je ook de rest van de leefruimte ventileren en de badkamerdeur zoveel mogelijk openlaten. Op deze manier kan het vocht ontsnappen.

Het is belangrijk dat ook de andere kamers regelmatig geventileerd worden, zodat het vocht zich niet zomaar verspreidt naar de overige ruimtes van de woning of het appartement en daar vervolgens de kans op schimmelgroei vergroot.

De douchecabine en het bad moeten na gebruik voldoende worden drooggeveegd om stilstaand water te voorkomen. Haar-, huid- en zeepresten dienen eveneens verwijderd te worden. Indien je gebruikmaakt van een douchegordijn, is het bovendien belangrijk dat ook het gordijn na het douchen volledig wordt uitgespreid om snel te kunnen drogen. Het water verzamelt zich vaak in de plooien van de stof en bevordert op die manier de ontwikkeling van schimmel.

Het is aan te bevelen om de badkamer zo stofvrij mogelijk te houden om kalkaanslag te verwijderen. Hierdoor kunnen de schimmelsporen minder goed hechten en vervolgens ook minder goed groeien.

Baby spielt in der Badewanne mit Schaum

Wanneer geen van de huismiddeltjes tegen schimmel in de douche helpt en de schimmel zelfs met chemische reinigingsmiddelen niet kan worden verwijderd, dien je een gespecialiseerd bedrijf te raadplegen. Dit geldt ook wanneer de schimmel in de badkamer een sterke geur afgeeft, zich blijft verspreiden of van kleur verandert. In dergelijke gevallen is verwijdering door een specialist de enige oplossing die duurzaam van aard is. Anders kunnen gezondheidsproblemen zoals allergieën, hoofdpijn of ademhalingsmoeilijkheden het gevolg zijn.

Hoe bescherm ik mijn gezondheid?

Bij het gebruik van chemische reinigingsmiddelen (en sommige huismiddeltjes) dien je voldoende zorg voor je huid en slijmvliezen te betrachten. Agressieve reinigingsmiddelen kunnen dampen afgeven die de huid en slijmvliezen kunnen irriteren en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

De volgende tips laten zien hoe je jezelf kunt beschermen wanneer je schimmel wilt bestrijden:

  1. Een gasmasker dragen om te voorkomen dat je de chemicaliën of schimmelsporen inademt
  2. Rubberen handschoenen gebruiken
  3. Een veiligheidsbril gebruiken
  4. Beschermende kleding over de kleding dragen
  5. Gebruikte borstels en poetslappen onmiddellijk na gebruik weggooien

FAQ

Waarom ontstaat er schimmel onder de douche?

Gebruik van de douche of het bad zorgt voor hoge luchtvochtigheid en warmte, die zich al snel in de badkamer ophoopt en zo de ontwikkeling van schimmel bevordert. Schimmel verspreidt zich via sporen in de lucht en hecht zich aan oppervlakken zoals voegen of douchegordijnen. Haar-, huid- en zeepresten zijn in de badkamer altijd te vinden en zorgen voor ideale omstandigheden voor de schimmelontwikkeling.

Hoe kun je schimmelontwikkeling voorkomen?

Regelmatige ventilatie kan schimmelvorming voorkomen. De warme lucht kan ontsnappen en natte ruimtes drogen weer. Het is het beste om ook stilstaand water te vermijden. Daarom kun je na het douchen natte armaturen en tegels of douchewanden beter met een doek afdrogen.

Is schimmel altijd gevaarlijk voor de mens?

Er zijn veel verschillende soorten schimmels, waarvan de meeste onschadelijk zijn voor de mens. Mensen met een allergie, chronische ziekte of een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaarder voor door schimmel veroorzaakte aandoeningen. Schimmel die niet wordt bestreden, kan bijvoorbeeld hoofdpijn, allergieën en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Hoe verwijder ik schimmel in de douche?

Gebruik een huismiddel zoals alcohol, soda of azijn om schimmelvlekken te verwijderen. Waterstofperoxide is bijvoorbeeld geschikt voor het doden van sporen. Als de verwijdering van schimmel niet lukt, kunnen chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt. Deze bevatten echter vaak chloor, wat wederom tot ademhalingsmoeilijkheden en huidirritaties kan leiden. De aanwezigheid van toereikende beschermingsmiddelen is daarom erg belangrijk wanneer met middelen die chloor bevatten gewerkt wordt.