Ontwerpideeën voor de badkamerrenovatie

Badkamerrenovatie: 6 opties voor een nieuwe look in uw badkamer

Bent u op zoek naar nieuwe ideeën voor de inrichting van uw badkamer? Of het nu om het aanbrengen van kleine verbeteringen gaat, om een complete renovatie of slechts even dromen vanaf uw bank – een badkamerrenovatie of enkel nieuwe badkamermeubels kunnen de sfeer van uw gehele woonruimte aanzienlijk verbeteren. Het verbaast dus niet dat deze praktische ruimte gelijk voorop staat als het om renovatie gaat. Maar beslissen over een nieuwe look, is niet altijd even makkelijk. Daarom hebben wij in onze gids een aantal ideeën voor de badkamerinrichting verzameld alsmede de belangrijkste tips voor badkamerrenovatie – vanzelfsprekend met veel inspiratie voor uw eigen badkamerrenovatie.

Idee für die Badsanierung: moderne Badezimmer

Waar moet u op letten bij het renoveren van de badkamer – 10 punten

Bij het plannen van een badkamerrenovatie spelen verschillende factoren en natuurlijk uw eigen individuele wensen en badkamerideeën een grote rol. De ervaring leert dat het verbouwen van een badkamer geen makkelijke klus is – niet alleen financieel, maar ook qua tijd. Het is vaak een grote investering die u goed dient te plannen en bekijken voordat u daadwerkelijk begint. Voor meer zekerheid kunt u daarom het beste professioneel advies inwinnen.

Voordat u begint met het verbouwen van uw badkamer, zijn er verschillende aspecten waar u rekening mee moet houden: budget, design, interieur, sanitair (dus toilet en douche) en de juiste aannemer. Voordat u de eerste stappen naar uw droombadkamer gaat zetten, leest u eerst onze 10 punten met suggesties:

Wat zijn de belangrijkste aspecten bij het vormgeven van badkamers?

1. FINANCIËN

Hoewel u de gemiddelde kosten van het verbouwen van uw badkamer vooraf kunt bepalen, is ieder project uniek. Hoeveel u daadwerkelijk uitgeeft, hangt namelijk af van de grootte van de badkamer, de omvang van het project en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Voordat u begint met een badkamerrenovatie, dient u te plannen hoeveel geld u ter beschikking heeft en vervolgens een offerte op te vragen bij een aantal bedrijven in uw regio. Plan het liefst realistisch.

De prijs voor badkamerrenovaties hangt af van wat u wilt vervangen en welke accessoires u wilt (laten) installeren. Als uw budget minder groot is, verwijder dan alle extra’s uit het renovatieplan. Luxe-items zijn mooi en voegen waarde toe aan de ruimte, maar zijn niet essentieel voor de functionaliteit van de ruimte.

2. ANTI-SLIPVLOER

De badkamer is een “natte ruimte”. Bij het kiezen van de juiste vloer voor uw badkamerrenovatie is het een aanrader om ​​antislipmateriaal te kiezen zodat u, uw partner of uw gezinsleden niet vallen zodra u uit de douche komt. Kleine tegels en brede voegen in de douche zorgen voor wrijving die het uitglijden bemoeilijkt. Er zijn veel mooie en goedkope soorten vloerbekleding die bij iedere interieurstijl goed passen.

3. KASTEN

Opbergruimte in de badkamer is belangrijk om de werkruimte leeg en schoon te houden. Investeer in hoogwaardige kasten die niet kromtrekken in de vochtige omgeving van een badkamer en die niet veel onderhoud vergen. Deze lades of kasten hebben niet enkel een decoratieve functie, zij worden dagelijks gebruikt! Daarom is hoogwaardig materiaal en een goede afwerking erg belangrijk om de levensduur van de meubels in de badkamer te verlengen.

4. OPPERVLAKTES IN DE BADKAMER

Een onderhoudsvriendelijke optie voor een badkamerontwerp is graniet. Ondanks het feit dat u voor dit materiaal meer moet uitgeven, is het een makkelijke manier om aan iedere badkamer een accent en extra waarde toe te voegen. Graniet is niet alleen gemakkelijk schoon te maken, de investering is bovendien goedkoper dan een aanrechtblad voor in de keuken (omdat de ruimtes in de badkamer meestal minder groot zijn).

5. KLEUR VERSUS TEGEL

Afhankelijk van uw budget voor de renovatie van uw badkamer, kunt u de muren betegelen of voor een verflaag kiezen om alsnog een strakke uitstraling te creëren. Indien u geld wilt besparen, kiest u voor het betegelen van een bepaald deel van de ruimte (zoals de achterwand van een wastafel of de douchewanden). Als er geen ruimte is voor tegels in uw budget, moet u investeren in een hoogwaardige verf voor de muren die vocht buiten houdt en schimmel voorkomt.

Keramik-Fliese wird an die Wand geklebt

6. VERLICHTING

Kies met betrekking tot de verlichting voor de nieuwe badkamer voor kleurcorrigerende tl-buizen, ledspots of halogeen voor een natuurlijker wit licht. Deze wat zachtere verlichting maakt het makkelijker om uzelf te verzorgen en make-up aan te brengen of te scheren, want dat kan het beste bij natuurlijk licht! Combineer uw verlichting met werk-, sfeer-, accent- en decoratieve lichtbronnen om de badkamer te verfraaien en lelijke schaduwen te voorkomen.

Nog meer tips en ideeën: vlak voor het slapengaan kun u een dimmer gebruiken en voor de echte droombadkamer kunt u nog een paar kaarsen branden!

7. APOTHEEK THUIS

Een zogenaamde apothekerskast kan verborgen opbergruimte creëren en zorgt voor een strakke, maar eenvoudige uitstraling in de badkamer. Wanneer de leidingen echter in de muur achter de wastafel verborgen zijn, kun u die ruimte niet gebruiken voor een apothekerskast. Als u per se een apothekerskast in uw droombadkamer wilt hebben, dient u vooraf tijdens het plannen te bepalen hoe u de leidingen in deze ruimte opnieuw kunt (laten) leggen.

8. DOUCHEVLOER

Laat dit over aan een badkamerexpert, want als de douchebak niet door een specialist geïnstalleerd wordt, loopt u het risico dat de helling de verkeerde kant op gaat en kunnen problemen met de afvoer ontstaan. Water kan zich in de douchebak verzamelen. Dat leidt tot risico op uitglijden en vormt bovendien de ideale omgeving voor schimmels.

Frisch saniertes Badezimmer wird zum ersten mal von einer Frau benutzt.

9. LOODGIETERS WERK

Het type wastafel dat u kiest voor uw nieuwe badkamer kan van invloed zijn op uw sanitair. Als u bijvoorbeeld een nieuwe wastafelonderkast installeert, moet u de leidingen naar de wastafel omleiden. Bij de herinrichting van uw badkamer kunnen leidingen die te ver in de bodem van de wastafel steken al snel een uitdaging vormen. Houd bij het renoveren van de badkamer rekening met de bestaande leidingen of verplaats deze.

10. REFERENTIES

Voordat u vakmensen of andere experts inhuurt om uw badkamer te plannen en opnieuw in te richten, doet u er goed aan wat onderzoek vooraf te doen. Vraag naar referenties bij vrienden die eerder hun badkamer hebben verbouwd. De website van een bedrijf kan eveneens een goed startpunt zijn. Zoek echter altijd naar onbevooroordeelde feedback en beoordelingen van echte mensen die daadwerkelijk al een keer met de aannemer hebben gewerkt – en u kunt wellicht de vermeend goedkoopste deals voor uw nieuwe badkamer alvast uitsluiten.

Hoe begin ik met de renovatie van mijn badkamer?

Voordat u aan een dergelijk project begint, moet u uw eigen verwachtingen op een rij zetten alsmede de hoeveelheid geld die u bereid bent hiervoor te investeren. De grootte van uw badkamer, de kwaliteit van de materialen die u wilt gebruiken en of u een deel van het werk zelf wilt doen – dit zijn allemaal aspecten die van aanzienlijke invloed zijn op de kosten van uw badkamerrenovatie.

Als u een professional op het gebied van badkamers vraagt naar zijn of haar beste tips voor een nieuwe badkamer, dan hoort u waarschijnlijk het volgende:

Het toilet zou niet het eerste item mogen zijn dat de bij openen van de badkamerdeur in het oog springt.

En de reden hiervoor is erg simpel. Veelal staat de badkamerdeur open, wat vervolgens betekent dat u (of uw gasten) die in de buurt van de badkamer zijn, onmiddellijk een toilet zien. En dat oogt niet echt esthetisch. Als u een echte wellnesssfeer wilt creëren, kan een toilet als centraal punt bij het betreden van de kamer de sfeer wederom vrij snel kapot maken.

Maak gebruik van materiaal dat u al heeft.

Het doel van uw badkamerrenovatie kan een frisse, nieuwe look zijn, maar sommige dingen zijn makkelijker te vervangen dan andere. Bij oudere huizen kunnen de wandtegels bestaan uit meerdere lagen beton en eventueel nog een gaaspaneel. De moeite die het kost om deze te verwijderen kan de arbeidskosten al snel omhoog doen schieten. Behoud daarom liever een reeks oude tegels en investeer uw tijd en geld ergens anders in. Bovendien kunnen oude elementen cool lijken en goed te combineren zijn met huidige badkamertrends!

Informeer over de standaardafmetingen van een badkamer.

Als u enkele belangrijke afmetingen al kent, zoals de grootte van een badkuip of douche en hoeveel ruimte er nodig is voor een toilet, kunt u uw badkamerrenovatie namelijk nog efficiënter plannen.

Plan de juiste hoogte voor uw wasbak.

Wasbakken hangen meestal circa 80 cm boven de vloer. U mag echter niet vergeten dat uw wastafel de hoogte van het oppervlak vergroot of verkleint. Voor alle zekerheid: als u een wasbekken bovenop het wasmeubel heeft, verlaagt u de hoogte van de bovenkant zodat u nog met alle gemak uw handen kunt wassen of uw tanden kunt poetsen. Nog meer tips: als de badkamer door het hele gezin gebruikt wordt, moet de hoogte van de planken en bijvoorbeeld de instap in de douche met alle zorgvuldigheid worden gepland.

Investeer in materialen van goede kwaliteit.

Overigens, het geheim van de expert luidt: gelet op het feit dat badkamers meestal de wat kleinere kamers zijn, kan het een goede investering zijn om materialen en oppervlakken van hogere kwaliteit te gebruiken die de gehele kamer een ongelooflijk luxe-uitstraling geven, net als een wellnessbad. Dus voordat u uw badkamer uitrust met enkel eenvoudige en goedkope materialen, dient u te overwegen welke materialen voor wand- en vloerbekleding, werkbladen en meer een wat groter prijskaartje kennen. Misschien bent u ook van mening dat u een of meer van deze materialen voor een klein deel van uw badkamer kunt gebruiken zonder uw badkamerrenovatiebudget te overschrijden.

Wat kost een badkamerrenovatie nu eigenlijk?

De kosten voor een badkamerrenovatie liggen doorgaans tussen de € 3.000 en € 10.000. De doorsnee renovator zal tussen de € 1.000 en € 6.000 besteden aan een volledige sloop en vervanging van alle muren, armaturen en apparaten.

De arbeidskosten bedragen tussen de 40 en 65 procent van het totale project. Het verschil in prijs is mede afhankelijk van uw locatie. Hoewel de materiaalprijzen van plaats tot plaats vaak niet significant verschillen, betekent hogere kosten voor levensonderhoud ook hogere loonkosten (denk aan de Randstad).

Het bepalen van een budget voor uw badkamerrenovatie kan lastig zijn.

De volgende punten dient u altijd in aanmerking te nemen:

 • De grootte van de badkamer

Met een grootte van minder dan 3 m², doorsnee voor een gastentoilet, biedt de kamer maar net voldoende ruimte voor een toilet en een wastafel. Een grootte tussen 5 m² en 12 m² daarentegen maakt een uitgebreidere uitrusting met een douche of, indien nodig, een bad mogelijk.

 • Regionale prijsverschillen

Verwacht tot 20 procent hogere kosten als u in een gebied met vastgoedprijzen op een hoger niveau woont.

 • De kwaliteit van de materialen

Maatwerktegels kosten al gauw meer dan € 2.000.

 • Wijziging van de tekening/plattegrond

Aan een vergroting van uw badkamer, bijvoorbeeld het ombouwen van een half bad naar een vol bad, zijn natuurlijk ook kosten verbonden.

 • Het type meubilair, uitrusting en oppervlakken

Voordat u beslist wat u voor uw badkamerrenovatie gaat kopen, doet u er goed aan om een plan maken waarbij rekening gehouden wordt met zowel het ontwerp als het budget.

Overigens: een gastenbadkamer of gastentoilet kan minder dan € 1.000 kosten als u de loonkosten voor de vakmensen niet hoeft mee te rekenen.

6 ideeën voor een badkamerontwerp waardoor u zich voor uw volgende renovatie kunt laten inspireren

Wij hebben een aantal geweldige inspiraties en badkamerideeën voor u op een rij gezet, zodat u de beste renovatieoplossing voor uw badkamer kunt vinden:

1. Wellnessbad

Is dit niet de ideale tegenhanger voor het hectische leven van alledag? Een natuurlijk vormgegeven badkamer met een echte wellnessfactor. Dit werkt vooral goed als de wanden en vloer niet betegeld zijn, maar volledig gestuukt. Het zachte en haptisch aangename pleisterwerk wordt meermaals aangebracht, is ideaal voor vochtige ruimtes en kan ook nog eens van een kleur worden voorzien.

Nog meer badkamerideeën: de combinatie van natuurlijke en pasteltinten in meubels of accessoires rondt het gehele plaatje harmonieus af.

Idee für eine Badsanierung: Wellness Oase

2. Badkamer in zwart-wit

De materiaalkeuze is erg belangrijk zodat een badkamer die geheel in zwart-wittinten is gehouden in plaats van kil en afstandelijk juist levendig overkomt. Een natuurlijke houtnerf op het front van de kast zorgt bijvoorbeeld voor een goede balans. Details en decoratie (in de douche, badkuip of aan het plafond) zijn cruciaal bij het renoveren van een badkamer en creëren meer sfeer in een badkamer vol met “geen-kleuren”.

Idee für Badsanierung: Schwarz-weißes Badezimmer

3. Marmeren badkamer

Marmer is nog steeds erg in de mode en geldt als een exclusief, hoogwaardig woon- en bouwmateriaal. Als de marmeren tegels dan ook nog eens op groot formaat worden toegepast, staan zij garant voor een luxe upgrade binnen iedere badkamer en zorgen voor een heerlijk ruimtegevoel.

Idee für Badsanierung: weiße Marmorwände

4. Hout in de badkamer

Hout maakt de gehele badkamer meteen warm en gezellig. Onze ideeën: in principe kun u hout overal in de badkamer gebruiken – behalve onder de douche. Houtsoorten zoals grenen, eiken, lariks of noten, die niet zwellen maar het opgenomen vocht weer afgeven, zijn het meest geschikt voor dit soort renovaties.

Idee für eine Badsanierung: Waschbeckenschrank aus Holz

5. Badkamer met matte oppervlakken

Matte kranen en installaties zien er stijlvol uit en zorgen voor een bijzonder accent in iedere badkamer. Dit geldt des te meer als u voor de renovatie van uw badkamer kiest voor zwarte armaturen. Nog meer tips: zwarte armaturen zijn gevoelig voor tandpastavlekken en zichtbare kalkaanslag – droog deze na gebruik daarom altijd snel even af.

6. Douchetoilet

Bent u op zoek naar nog meer inspiratie? Het douchetoilet, de combinatie van toilet en bidet, vindt langzaam zijn weg naar onze badkamers. Schoonmaken met water is hygiënischer dan met papier en u heeft snel het gevoel alsof u net een frisse douche hebt genomen. Luxe modellen bieden alles wat u kunt bedenken – van brilverwarming, waterstraalvariaties en haardrogers tot geurafzuiging en nachtverlichting via afstandsbediening of zelfs via een app.

Kleines Gäste-WC

Hoe maak ik van mijn badkamerinrichting een wellness-oase?

Met een paar wellnesselementen tovert u uw badkamer om tot een plek van ontspanning. Als u een badkamerrenovatie of een nieuwe badkamer plant, kunt u met een beetje inspanning voor deze ruimte zelfs de waarde van uw hele woning of appartement verhogen.

Het doel van de badkamerideeën in deze gids is om u veel inspiratie, nieuwe ideeën en nog meer tips te geven voor badkamers waarin u zich het prettigst voelt. Met een beetje creativiteit en onze suggesties wordt uw badkamer al snel uw nieuwe favoriete plek in huis:

 • Pluizige handdoeken

Gooi de oude, verkleurde handdoeken eindelijk eens weg! Breng deze zo mogelijk naar een opvangcentrum waar zij nog goed kunnen worden gebruikt. Kies voor uw persoonlijke wellnessbadkamer bijzondere zachte en witte handdoeken zonder al te veel franje of borduursels.

 • Verwarmde vloer

Wilt u uw badkamer volledig renoveren, dan moet u een deel van uw budget reserveren voor vloerverwarming – voor een radiator op aardgas. Dat is goedkoper dan u op het eerste gezicht zou denken en biedt een ongeëvenaard comfort in de badkamer!

 • Multifunctionele douche

Vervang uw oude hoofddouche door een massagedouche met een aantal straalsoorten. Als u een kleine badkamerrenovatie hebt gepland, waarom zou u dan niet ook kiezen voor een regendouche die een zachte waterstraal genereert?

Nog meer badkamerideeën: neem voor een ietwat Scandinavisch gevoel 10 tot 15 minuten lang een warm bad en daarna een koude douche.

ideale Duscharmatur für Badsanierung
 • Vergroening

Organische accenten zijn essentieel om de eigen badkameroase te creëren. Plaats een kleine groene plant (zoals aloë of bamboe) op de vensterbank of aanrechttafel. Hebt u geen groene vingers? Speel vals, koop gewoon een kunstplant. We zullen het aan niemand verklappen. Beloofd.

 • Vernevelaar voor etherische olie

Een feelgoodsfeer creëren betekent ook alle zintuigen verwennen. Koop een vernevelaar voor etherische olie en vul de badkamer met de geur die steeds past bij uw stemming, het seizoen en het tijdstip van de dag. Probeer lavendel-, eucalyptus- en mandarijnolie, die zowel ontspannende als verkwikkende eigenschappen hebben.

 • Een vleugje hout

Gebruik de warmte van hout om uw badkamer een natuurlijke en esthetische uitstraling te geven. Enkele voorbeelden zijn modulaire houten tegels in de douche, een teakhouten badplank, een houten spiegellijst of zelfs takken of boomstammen die u opnieuw kunt gebruiken.

Hübsche Frau freut sich über ihr neues Badezimmer nach ihrer Badsanierung

FAQ over badkamerrenovatie

Waarvoor kunt u in plaats van tegels in de badkamer kiezen?

 • Acrylplaten
 • PVC-bekleding
 • Marmer
 • Hout
 • Kleur

Wat zijn goedkope ideeën voor badkamerrenovatie?

 • Plattegrond niet veranderen
 • Werkzaamheden (deels) zelf uitvoeren
 • Bestaande elementen hergebruiken
 • Creatief gebruikmaken van kleur
 • Goedkopere materialen gebruiken

Wat zijn de trends voor een kleine badkamer?

 • Houd de kleuren helder en stralend
 • Eén spiegelwand maken
 • Douchedeur volledig verwijderen
 • Spiegel van de achterkant verlichten
 • Tegelen

Naast de designaspecten mag ook de functionaliteit van de badkamer niet worden verwaarloosd. Daarom adviseren wij om preventieve maatregelen te nemen voor een gezonde luchtvochtigheid - onze DUSCHKRAFT Home combineert design met functionaliteit.