Schimmel in de badkamer verwijderen: hoe het echt gaat lukken (+checklist)

Je ontdekt plotseling zwarte en groene vlekken in de voegen tussen de badkamertegels en deze zijn niet gemakkelijk te verwijderen? Dan heb je schimmel in je badkamer – en tevens een hardnekkig probleem.

Schimmel ontstaat door een combinatie van hoge luchtvochtigheid en warmte. En schimmels ontwikkelen nu eenmaal ook sporen. Dat kan op de lange termijn erg schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarom is het belangrijk dat schimmel zo snel mogelijk wordt verwijderd.

Schimmels komen overal voor en vormen een heel normaal bestanddeel in de lucht. Ze zijn niet te vermijden, maar hun concentratie in de lucht dermate laag is dat er geen sprake van een gezondheidseffect is.

Als de concentratie echter toeneemt, met name in een besloten ruimte, kan dit wel degelijk een gezondheidsrisico vormen. Dat kan erg gevaarlijk zijn, vooral voor oudere mensen met een wat zwakker immuunsysteem.

Lees dit artikel verder als je wilt weten hoe schimmel in de badkamer kan worden verwijderd en je maakt kennis met eenvoudige tips om schimmelgroei in je badkamer te voorkomen.

Frau verzweifelt beim Blick auf den Schimmel

Waarom ontstaat er schimmel in de badkamer?

Schimmels houden van vocht. Ze groeien met name in een warme en vochtige omgeving en verspreiden zich in de badkamer door schimmelsporen te vormen.

Bad en douche bieden de optimale leefomstandigheden aan schimmels en behoren daarom tot de gevoeligste plekken. Tijdens een bad- of douchebeurt ontstaat condens op de muren, het plafond en andere oppervlakken. Het water verzamelt zich en kan niet goed weglopen.

De resulterende hoge luchtvochtigheid draagt ​​bij aan de schimmelontwikkeling. Zwarte verkleuring van de voegen en een muffe geur duiden op schimmelgroei.

Siliconenvoegen bieden de schimmelsporen een goede plek om aan te hechten, maar douchegordijnen kunnen even goed slachtoffer worden van schimmel.

Waterdamp zorgt na het douchen voor vocht en warmte in de badkamer en de schimmel tast voegen, douchegordijnen en hoeken in de badkamer aan.

Je kunt gebruikmaken van een aantal eenvoudige tips en trucs om schimmelgroei te voorkomen (en om eventuele bestaande schimmel te verwijderen). De meeste maatregelen zijn eenvoudig te realiseren en goedkoop.

Tips: Badkamer na douchen of baden ventileren om schimmelgroei te voorkomen. Beslagen ramen en spiegels zijn een indicatie voor een hoge luchtvochtigheid binnen de ruimte, wat bijdraagt ​​aan schimmelontwikkeling.

Zo voorkom je schimmel in de badkamer

Je kunt schimmelontwikkeling in de badkamer voorkomen door te zorgen voor een goede luchtcirculatie. Opgesloten warmte en condensvorming op oppervlakken bevorderen de schimmelaantasting.

Gesloten douchecabines of cabines met douchegordijnen zijn bijzonder gevoelig voor schimmelaantasting. Vocht en warmte hopen zich op in de afgesloten ruimte, zodat schimmel zich in de badkamer goed verder kan ontwikkelen.

Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

 1. Droog na het douchen de douchewanden oftewel douchescherm met een handdoek of andere doek goed af.
 2. Laat de cabinedeur of het douchegordijn enige tijd openstaan ​​na het douchen om de opgehoopte stoom te laten ontsnappen.
 3. Spreid verkleefde douchegordijnen uit zodat deze kunnen drogen en schimmel in de plooien geen kans maakt.
 4. Maak de douchewanden en siliconenvoegen regelmatig schoon om schimmelgroei te voorkomen.
 5. Installeer luchtontvochtigers om vocht en schimmelgroei te minimaliseren.
 6. Gebruik ventilatoren als de badkamer geen ramen heeft. De circulatie van de lucht minimaliseert vocht en voorkomt schimmelontwikkeling.

De innovatieve luchtontvochtiger van Duschkraft vermindert op efficiënte wijze het vocht in de lucht in de badkamer, voorkomt beslagen spiegels en schimmelvorming en is gemakkelijk op internet te vinden.

De luchtontvochtiger kan zowel bij nieuwbouw direct in de badkamer worden geïntegreerd als ook achteraf worden geïnstalleerd.

De dampen die ontstaat bij het douchen, worden afgezogen zodat de ruimtes überhaupt niet vochtig kunnen worden. Het is daarom een ​​goede preventieve manier om niet meer bezig te hoeven zijn met schimmel in de badkamer.

Hoe kan je schimmel in badkamers verwijderen?

Schimmel nestelt zich op verschillende plekken in de badkamer. Vaak worden de tegelvoegen, tegels of wanden aangetast. Maar er is ook een groot risico op schimmelontwikkeling in de douchecabine zelf. Oppervlakken moeten daarom goed en snel kunnen drogen zodat er geen schimmelvlekken ontstaan.

Er zijn al veel verschillende producten, reinigingsmiddelen en huishoudelijke artikelen op de markt, waarmee schimmel grondig kan worden verwijderd.

De beste producten en reinigingsmiddelen op een rijtje:

 1. Chloorreinigers: chloorhoudende reinigingsmiddelen zijn bijzonder agressief en geuren sterk. Net als schimmel kunnen ook deze middelen ademhalingsproblemen veroorzaken. Chloorreiniger doodt echter zelfs de kleinste sporen in de voegen en werkt al binnen 15 minuten tegen een vervelende schimmelplaag. Indien nodig kunnen de voegen met een voegenborstel worden schoongemaakt.
 2. Alcohol of gedenatureerde alcohol: alcohol (70%) werkt goed voor siliconenvoegen. Omdat silicone zacht is, kan de schimmel door het materiaal heen groeien en verdere schade veroorzaken. Wanneer de siliconenvoegen worden aangetast, is het noodzakelijk om snel te handelen. Alcohol is in bijna ieder huishouden aanwezig en kan dan ook vrij snel worden ingezet om schimmel te bestrijden. De schimmelsporen maken geen schijn van kans.
 3. Waterstofperoxide: wordt ook gebruikt als huismiddel om schimmel te bestrijden. Het vermindert de schimmelontwikkeling en daarmee de kans dat de schimmel sporen kan vormen.
 4. Zuiveringszout: een populair huismiddel voor schimmelbestrijding in de badkamer. Voor het reinigen moet het met water tot een soort pasta worden gemengd en met een tandenborstel op de oppervlakken worden aangebracht. Vervolgens kan het gemakkelijk met water worden afgespoeld.
 5. Azijn: azijn behoort ook zo’n huismiddel dat in nagenoeg ieder huishouden te vinden is en het is ook zeer geschikt voor het verwijderen van schimmel in de badkamer.

Tips: altijd handschoenen en adembescherming gebruiken wanneer met chemische producten gewerkt wordt, om uw huid en luchtwegen niet te irriteren. Chloorreiniger mag nooit worden gecombineerd met zure producten, omdat de reactie giftig chloorgas kan produceren. Probeer eerst de voorgenoemde huismiddeltjes, zoals azijn, alcohol of zuiveringszout om schimmel in de badkamer te verwijderen voordat je naar chemische producten grijpt.

Waarom is schimmel gevaarlijk?

Schimmel is een gevaar voor de gezondheid! Schimmel verspreidt zich in de lucht door middel van sporen. De schimmelsporen besmetten niet alleen voegen, muren en douchegordijnen, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je eigen gezondheid.

Ademhalingsproblemen, concentratieproblemen, astma en hoofdpijn behoren tot de klassieke problemen die door schimmel worden veroorzaakt. Vooral mensen met allergieën, mensen met een verzwakt immuunsysteem of andere gezondheidsproblemen moeten ieder gezondheidsrisico minimaliseren en tijdig maatregelen nemen om eventuele schimmel uit de badkamer te verwijderen.

Door dagelijks preventieve maatregelen te nemen (zoals regelmatig ventileren, de luchtvochtigheid in de badkamer en de douche verminderen door een raam open te zetten en stof te verwijderen) kun je de lucht en de kwaliteit ervan in de kamers beheersen en de vorming van schimmelvlekken voorkomen.

Schimmel unterm Mikroskop

Welke soorten schimmel zijn er allemaal in de badkamer?

Er bestaan meer dan 250.000 verschillende soorten schimmel, waaronder gist en penicilline, waarvan in de regel nauwelijks één echt schadelijk voor de mens is. Maar de soorten die een gezondheidsrisico voor de mens vormen, worden echt een probleem.

De schimmel die een risico vormt voor onze gezondheid voelt zich in de badkamer al snel thuis. Om deze reden moet schimmel in de badkamer worden verwijderd zodra je het probleem constateert.

De volgende soorten schimmel komen veel voor in de badkamer:

Zwarte schimmel (Aspergillus niger): zwarte schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Deze tast voedsel aan, maar is daarnaast ook vaak te vinden in de badkamer, omdat de omstandigheden voor schimmels daar bijzonder goed zijn. Sommige subgroepen van deze soort kunnen de oorzaak zijn van ademhalingsproblemen en allergieën, vooral bij mensen met bepaalde, reeds bestaande aandoeningen. Zwarte schimmel is uiterst agressief en tast zelfs glas, metaal of steen aan. Hij houdt van vocht en verspreidt zich via schimmelsporen op tegels, muren en andere plekken in de badkamer. Zo kunnen voor de schimmel ideale omstandigheden al snel tot een probleem leiden.

Gele schimmel (Aspergillus flavus): gele schimmel kan ook schadelijke schimmeltoxines afscheiden en vormt dus een gezondheidsrisico. Deze heeft een droog, schilferig uiterlijk en komt vooral voor op zaden zoals pinda’s of maïs. In de badkamer wordt hij vanwege zijn lichte kleur vaak aangezien voor kalkaanslag of simpelweg geheel over het hoofd gezien.

Groene schimmel (Aspergillus fumigatus): groene schimmel verspreidt zich meestal op voedsel, maar kan zich ook naar de woonruimte toe verspreiden. Het kan giftige stoffen produceren die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk dat groene schimmel in voorkomend geval snel verwijderd wordt.

 

Tips: Controleer je huis regelmatig op schimmel en let vooral op vochtige plekken (zoals de badkamer of andere “gevoelige” ruimtes) en of schimmel zich heeft verspreid. Vergeet niet het douchegordijn te checken, want ook daar kunnen schimmelsporen via de lucht terechtkomen en je gezondheid negatief beïnvloeden.

Checklist: Verwijder schimmel en schimmelsporen in de badkamer

 • Regelmatig ventileren: een goede ventilatie in de badkamer is een van de belangrijkste maatregelen om schimmel in de badkamer te voorkomen. Ongeacht de temperatuur zijn de omstandigheden voor schimmel ideaal wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Het raam in de badkamer moet daarom meerdere keren per dag gedurende minimaal 10 minuten volledig worden geopend.
 • Kantelramen: de ramen dienen tussen de perioden van spuiventilatie gekanteld te blijven, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Zo minimaliseer je de hoge luchtvochtigheid in de douche en badkamer.
 • Luchtontvochtiger: als je niet over een raam in de badkamer beschikt of alleen met onregelmatige tussenpozen kunt ventileren, kun je gebruikmaken van een luchtontvochtiger om schimmel in de badkamer te voorkomen.
 • Douche openhouden: houd de cabine na het douchen open, zodat de lucht kan circuleren.
 • Houd de badkamerdeur gesloten: het is raadzaam om de badkamerdeur gesloten te houden, zodat de vochtige lucht zich niet door het hele huis kan verspreiden en op deze wijze schimmelvorming bevorderen.
 • Gebruik een ventilator in de badkamer als deze geen raam heeft: plaats een ventilator in de badkamer als er geen raam is. Dit helpt om vocht uit de badkamer te halen en condensvorming op de tegels te voorkomen. Zo geef je schimmel in de badkamer geen kans.
 • Verwarming: de optimale temperatuur in de badkamer ligt tussen de 21 en 23 °
 • Geen nat wasgoed in de badkamer: vermijd het ophangen en drogen van nat wasgoed in de badkamer.
 • Natte plekken afdrogen: na het douchen natte plekken in de douchecabine met een doek of handdoek afdrogen, zodat het vocht niet langer dan nodig in de badkamer blijft.

Als je al deze punten in acht neemt, verbeter je het klimaat binnen je huis en voorkom je schimmelontwikkeling en verspreiding van schimmel in de badkamer. Vaak is het al mogelijk om de schimmel op een eenvoudige manier uit de badkamer te verwijderen.

 

Conclusie

Schimmel verwijderen in de badkamer – dat is mogelijk, maar tijdrovend. In het beste geval kun je de sporen voorkomen en op deze wijze tevens voorkomen dat schimmel zich überhaupt kan ontwikkelen. Om schimmelontwikkeling te voorkomen, zou je ervoor moeten zorgen dat de luchtvochtigheid in de badkamer laag blijft – dit kun je bereiken door natte ruimtes regelmatig te ventileren en na het douchen te drogen. En ook door een luchtontvochtiger voor tijdens het douchen te installeren. Zo voorkom je dat er vocht in de ruimte ontstaat.

Je beschermt niet alleen je muren, tegels en voegen tegen schimmelvlekken, maar ook je eigen gezondheid!

De douchecabine kan na het douchen open blijven staan, zodat de warme en vochtige lucht kan ontsnappen. Als schimmel reeds is verspreid, kun je bovenstaande tips gebruiken om de schimmel in de badkamer te verwijderen. Om allergieën door chloorhoudende middelen te voorkomen, kun je het beste eerst de beschikbare “huismiddelen” gebruiken, zoals azijn, alcohol of zuiveringszout (natriumbicarbonaat).

Als de schimmel stabiel en moeilijk te verwijderen is, zijn agressievere middelen aanbevelenswaard. Pas altijd op je eigen veiligheid. Gebruik van handschoenen en ademhalingsapparatuur is essentieel om irritatie van de huid en slijmvliezen door giftige gassen te voorkomen.