Schimmel voorkomen – in 8 stappen schimmelvrij

Hoe voorkomt u schimmelproblemen, schimmelgroei en schimmel in woonruimtes?

Schimmel. Het woord op zich is al voldoende om iemand te doen huiveren.

Juist, schimmel kan positief zijn, het is bijvoorbeeld onmisbaar voor de productie van brie en penicilline en noodzakelijk voor de afbraak van organische stoffen in de natuur – maar het kent ook erg negatieve kanten, vooral als het onopgemerkt bij u (of uw huurder) thuis groeit.

Schimmel in der Badewanner - vorher / nachher Bild gelber Quietscheente

Witte schimmel kan overal in huizen of appartementen groeien. In woonruimtes op tapijten, kleding, voedsel, papier en zelfs op plaatsen die niet zichtbaar zijn, zoals de achterkant van een gipsplaat, bepaalde delen in de muur, rond lekkende of condenserende leidingen en boven plafondtegels.

Kan niemand het tegen schimmel opnemen?

Een schimmelprobleem is niet alleen moeilijk en duur om op te lossen, schimmel kan bovendien allergenen en irriterende stoffen (in sommige gevallen zelfs gifstoffen) produceren die schadelijk zijn voor uw gezondheid en irritatie van de slijmvliezen veroorzaken.

Wat kunt u doen als u het vermoeden heeft dat er schimmel in uw huis of appartement groeit?

Schimmel voorkomen: het is het beste om schimmelgroei, schimmelproblemen en schimmel op zich te voorkomen nog voor ze een probleem worden. Het belangrijkste aandachtspunt bij het voorkomen van schimmels is tevens heel eenvoudig: vochtigheidscontrole.

Tip: zie het volgende artikel over effectieve manieren om vocht binnen en de schimmel die erop groeit te bestrijden.

Wat is schimmel?

Schimmels zijn zwammen die groeien in meercellige structuren (de zogenaamde hyfen). Deze schimmeldraden produceren de schimmelsporen die zowel binnen als buiten voorkomen. Hoewel schimmelsporen overal te vinden zijn, heeft schimmel vocht nodig om te groeien. Hierdoor komt schimmel vooral veel voor in koelkasten en doucheruimtes, maar ook na bijvoorbeeld een waterleidingbreuk of een overstroming. Er zijn duizenden soorten schimmels, waarvan sommige worden gebruikt om medicijnen en voedsel te maken. Wanneer echter schimmel ontstaat en groeit, kan dit schadelijk zijn en materiële schade en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Schimmel in mikroskopischer Ansicht

Is schimmel schadelijk?

Schimmelgroei is om twee redenen gevaarlijk. Ten eerste voedt het zich met de materialen waarop het groeit en wanneer het ermee in contact komt veroorzaakt het onomkeerbare structurele schade aan het gebouw. Ten tweede maakt schimmel minuscule sporen en stofwisselingsproducten in de lucht vrij die de veroorzakers van irritatie en vele ziekten kunnen zijn. Bij inademing veroorzaken zij namelijk ademhalingsproblemen.

Wat kunt u doen om schimmel thuis te voorkomen?

Schimmel kan snel groeien zodra het ergens permanent vochtig is. Wonen in een beschimmeld appartement kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden, verstopte voorhoofdsholten en irritatie van de ogen, neus of keel. Het is vooral gevaarlijk voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen die reeds een aandoening van de luchtwegen hebben, zij lopen een hoger risico op deze problemen.

Zoek eerst naar de oorzaken: begin bij het onderzoeken van uw huis of appartement op schimmels met de plekken waar een hoge luchtvochtigheid (of waterschade) aanwezig is, zoals de badkamer of onder de vloer of in een vochtige kelder. Schimmel kan op verschillende oppervlakken groeien, zoals: houtproducten, plafondtegels, karton, behang, vloerbedekking, gipsplaten, stoffen, planten, voeding en isolatie.

Een schimmelprobleem lost zich nooit vanzelf op! Maak daarom gebruik van onze slimme servicetips om schimmel uit uw woning te verwijderen, zelf schimmel te reinigen en verdere schimmelgroei (of stank bij het gebruik van de betreffende kamers) te voorkomen.

Hoe schimmel in de badkamer duurzaam verwijderen »

Hoe kom ik voor altijd van schimmel af? – 8 gouden tips voor het voorkomen en verwijderen van schimmel

Begutachtung von Schimmel in der Wand

1. HERKEN DE PROBLEEMGEBIEDEN THUIS

Een volledige bescherming tegen iedere vorm van schimmelgroei bestaat niet, maar de leefruimte schimmelbestendig maken kan wel.

Een inventarisatie van uw woning opstellen. Waar zijn de knelpunten? Staat of stond de kelder al een keer onder water? Stelt u vaker condens op een bovenraam vast? Is er een watervlek op het plafond door een hardnekkig lek? Hoe is het binnenklimaat? Wordt er voldoende geventileerd?

2. DROOG NATTE OPPERVLAKKEN ONMIDDELLIJK AF

Schimmel kan niet groeien zonder vocht, dus natte plekken moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Water dat (bijvoorbeeld na een hevige regenbui) in de kelder is gesijpeld, zich heeft opgehoopt rond een lekkende leiding of zelfs gewoon eens op het tapijt is gemorst, dient binnen 24 tot 48 uur te worden gedroogd. Als er een overstroming heeft plaatsgevonden, moet u voor verder gebruik door water beschadigde tapijten, beddengoed en meubels verwijderen, mochten deze niet volledig kunnen worden gedroogd.

Alert zijn op alledaagse gebeurtenissen: het belangrijkste is om geen natte voorwerpen te laten rondslingeren en de vloer en muren na het douchen te drogen. Altijd goed ventileren en geen natte kleding in de wasmachine laten (want daar kan snel schimmel ontstaan). Was dient te worden opgehangen – bijvoorbeeld in een vierpersoonshuishouden bij voorkeur buiten en anders in een goed geventileerde ruimte.

3. VOORKOM VOCHT DOOR DE JUISTE VENTILATIE

Ook dagelijkse huishoudelijke taken kunnen schimmel en schimmelgroei in uw huis bevorderen.

Het sleutelwoord is ook hier weer ventilatie: het is belangrijk om te voorkomen dat eenvoudige activiteiten zoals koken, douchen of kleren wassen leiden tot schimmelvorming en dit kan makkelijk door te zorgen voor voldoende ventilatie in badkamers, keukens, wasruimtes en andere kamers met een hoge vochtigheidsgraad. Ventileer ook apparaten die vocht produceren zoals wasdrogers of ovens naar buiten.

Gebruik airco’s en luchtontvochtigers, maar zorg ervoor dat deze zelf geen vocht produceren door ze regelmatig te controleren en schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant. Energiezuinige gebouwen kunnen vocht binnenhouden, dus zet een raam open tijdens het koken, afwassen of douchen of laat een afzuigventilator het werk doen.

Eine Frau im roten Shirt macht ein Fenster auf

4. HET GEBOUW VOORZIEN VAN SCHIMMELBESTENDIGE MATERIAALLIJNEN

Bent u aan het (ver-)bouwen?

Maak als eigenaar of verhuurder gebruik van producten als schimmelwerende droogbouwmuren, behangpapier of gipsplaten en schimmelwerende verf. Een conventionele gipsplaat bestaat uit een gipskern die tussen twee lagen papier wordt geperst. Schimmelbestendige gipsplaten zijn papiervrij – de gipskern is bedekt met glasvezels, waardoor het oppervlak zeer goed waterbestendig is.

5. BEWAKING LUCHTVOCHTIGHEID BINNEN CONTROLEREN

De luchtvochtigheid binnenshuis dient idealiter tussen de 30 en 60 procent te worden gehouden.

De luchtvochtigheid in woningen kan worden gemeten met een luchtvochtigheidsmeter uit de bouwmarkt. Ook kunt u een hoge luchtvochtigheid bepalen door simpelweg op zoek te gaan naar mogelijke kritieke gebieden in huis. Verraderlijke tekenen van een (te) hoge luchtvochtigheid en een slecht binnenklimaat zijn condens op de ramen, op leidingen, op de muren of de plafonds. Zodra u condens signaleert, droog de plek dan onmiddellijk af en verwijder de bron van het vocht (bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger uit te schakelen zodra u water aan de binnenkant van een nabijgelegen raam constateert).

Hoe de vochtigheid in de badkamer te verminderen »

6. DAKGOTEN REINIGEN OF REPAREREN

Een ander schimmelprobleem kan een eenvoudig daklekkage zijn door een volle of beschadigde dakgoot.

Laat uw dakgoten regelmatig reinigen en op beschadigingen controleren. Repareer indien nodig en let na een storm op watervlekken, die op een (kleine) lekkage kunnen duiden. Dit maakt schimmel voorkomen en schimmel bestrijden uiterst eenvoudig.

7. VERBETER DE LUCHTCIRCULATIE BINNEN

Als de temperatuur daalt, kan de lucht minder vocht opnemen.

Zonder goede ventilatie kan dit overtollige vocht zich afzetten op muren, ramen en vloeren. Om de luchtcirculatie te verbeteren, opent u de deuren tussen kamers, plaatst u meubels op enige afstand van de muren en opent u de deuren van kasten die kouder kunnen zijn dan de temperatuur van de betreffende kamer. Ventileer regelmatig en laat frisse lucht binnen om de luchtvochtigheid te verminderen en schimmel te voorkomen.

8. HOUD SCHIMMELS OP AFSTAND VAN kamerPLANTEN

Planten zijn mooi en houden de lucht schoon – en schimmels houden er ook erg van.

De vochtige grond in kamerplanten is de ideale voedingsbodem voor schimmels, die zich vervolgens naar andere delen van de woning kunnen uitbreiden. Tips om schimmels te voorkomen: in plaats van planten geheel te verwijderen, kunt u beter wat Taheebo-thee toevoegen aan het water voor de kamerplanten. De olie van deze boom (die zelfs in het regenwoud schimmelbestendig is) helpt schimmel in de potgrond te voorkomen en is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels of direct online. Voer enkel de zoekterm in.

Eine Frau kümmert sich um ihre Pflanzen

Tools om schimmel te verwijderen

Bent u van plan om met schimmelbestrijding thuis te beginnen? Zorg er dan voor dat u deze schoonmaakmiddelen in ieder geval bij de hand heeft tijden het schimmel verwijderen en ventileer grondig (zowel voor als na):

 • Latex of rubberen handschoenen
 • Emmer en borstel
 • Stofzuiger met opzetborstel
 • Doek en spons
 • Reinigingsmiddelen zonder ammoniak, zeep schimmelverwijderaars / anti-schimmelmiddelen uit de winkel
 • Ontsmettingsmiddelen
 • Chloorbleekmiddel
 • Meubelwas

 

Hoe schimmelschade in de badkamer kan worden voorkomen?

Geen enkele kamer in huis wordt zo sterk aangetast door vocht en nattigheid als de badkamer. De eerste stap om schimmelvorming te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de badkamer goed geventileerd is. Ventilatie helpt de lucht te circuleren en een luchtontvochtiger zorgt voor een snellere afvoer van vocht alsmede een aangenaam binnenklimaat. Deze aanvullende maatregelen en tips helpen tevens om uw badkamer fris en schimmelvrij te houden:

 • Spreid handdoeken na gebruik uit zodat ze sneller drogen.
 • Laat zo min mogelijk flesjes en potjes in de douche staan ​​om het schoonmaken te vergemakkelijken en de ventilatie te verbeteren.
 • Veeg de douche af met een schone handdoek of veeg na het laatste gebruik voor die dag.
 • Kies douchegordijnen die gemakkelijk schoon te maken en te drogen zijn om zeepresten te voorkomen, die schimmelvorming kunnen bevorderen.

 

Als u te maken heeft met een beschimmeld douchegordijn, kunt u dit als volgt schoonmaken:

 • Was het met een oplossing bestaande uit 1/2 kopje vloeibaar desinfectiemiddel in 4 liter heet water.
 • Spoel het af met een mengsel van een kopje citroensap en een kopje zout in een halve liter heet water.
 • Was het met wasmiddel en bleekmiddel (gebruik kleurvast bleekmiddel indien het een gekleurde stof is).

Schimmelfreies Badezimmer

Conclusie: voorkom schimmel in het gehele huis

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om schimmelgroei te voorkomen:

 • Gebruik luchtontvochtigers, ventilatoren en open de ramen om de luchtvochtigheid in huis te verminderen en op deze manier voor een goed binnenklimaat te zorgen.
 • Repareer lekkende leidingen snel mogelijk.
 • Voorkom dat regenwater uw huis binnenkomt en controleer regelmatig eventuele probleemplekken.
 • Maak textiel binnen regelmatig schoon en houd het droog.
 • Berg spullen in beginsel altijd in droge, goed geventileerde ruimtes op.

 

FAQ

Hoe schimmel op de muur verwijderen?

Meng een deel bleekmiddel met drie delen water in een emmer. Gebruik een schrobborstel of een slijtvaste spons om de met schimmel besmette muur grondig te schrobben met de bleekwateroplossing totdat de schimmelplekken verdwenen zijn.

Voorgoed van schimmel af met deze gids »

Waarom is er schimmel in de slaapkamer?

Anders dan in de keuken en badkamer, waar constant vocht uit waterdamp een van de belangrijkste oorzaken van schimmel is, is schimmel in de slaapkamer te wijten aan condensatie en regulier vocht (bijvoorbeeld door het weer). Als u uw slaapkamer een schimmelcheck gunt, moet u zich allereerst richten op muren, ramen en plafonds.

Hoe voorkom ik schimmel in de badkamer?

Als u uw badkamer schimmelvrij wilt houden, voer dan de volgende routines in:

 • Schakel altijd de badkamerventilator in.
 • Open na het douchen de ramen en ventileer.
 • Hang uw washandje of handdoeken altijd op om deze te laten drogen.
 • Zet uw doucheproducten op een zeepbakje of plankje.
 • Na iedere douche met een dweil afnemen.

Heb je geen zin om regelmatig schimmel te voorkomen? Onze DUSCHKRAFT Home luchtontvochtiger voor de badkamer voorkomt het voor u!

Hoe verwarmen met schimmel?

De juiste temperatuur speelt een essentiële rol bij het voorkomen van schimmel. In de woonkamer dient de kamertemperatuur rond de 20 graden te zijn. In de slaapkamer en badkamer mag het niet kouder zijn dan 15 graden. Voor de woonkamer is de grens daarentegen minimaal hoger namelijk 16 graden.