Zo kunt u de luchtvochtigheid in de badkamer verlagen

Wie kent het niet – na het douchen of een bad beslaan onmiddellijk de spiegels en is de luchtvochtigheid hoog, duidelijk te herkennen aan een mistige waas van waterdamp in de lucht. Deze waas ontstaat zodra water condenseert, bijvoorbeeld wanneer ons lichaam in beweging is en wij transpireren. In de badkamer is de condensatie echter van grotere omvang en kan al snel tot negatieve effecten leiden.

Als dit het geval is, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in de badkamer te verlagen om schimmelvorming effectief te voorkomen en schade aan uw luchtwegen, de gezondheid in het algemeen, maar ook aan uw badkamer te voorkomen. Voegen, tegels of wanden zijn met name bij een hoge luchtvochtigheid gevoelig voor schimmel!

Er zijn talloze manieren om de luchtvochtigheid in uw badkamer te verlagen. Wanneer uw bijvoorbeeld een badkamer met raam heeft, is het altijd de moeite waard om na een douche of bad goed te ventileren, zodat overtollig vocht kan ontsnappen en weer frisse lucht naar binnen komt. Maar er zijn ook effectieve manieren om een hoge luchtvochtigheid in een badkamer zonder raam te verlagen.

In het volgende artikel vindt u antwoord op vragen zoals hoe u de waarde van luchtvochtigheid in uw badkamer kunt bepalen, wat de optimale luchtvochtigheid in de verschillende ruimtes van uw woning is en met welke tips en trucs u het vochtgehalte van de lucht in uw badkamer het beste kunt verlagen.

Wasserdampf entsteht durch einen Duschkopf

Waarom een optimale luchtvochtigheid in uw badkamer zo belangrijk is?

Wat is de optimale luchtvochtigheid in de badkamer?

De optimale luchtvochtigheid in de badkamer ligt tussen de 50 en 70 procent (voor de overige kamers in uw woning geldt een percentage van 40 tot 60). Het douchen of baden leidt vanzelfsprekend tot veel vocht in de lucht. Daardoor stijgt de luchtvochtigheid in uw badkamer al snel tot een waarde van ruim 80 procent.

Het probleem daarbij is dat bij een dergelijke hoge luchtvochtigheid in de ruimte vochtige plekken ontstaan doordat de warmere en vochtigere lucht bij een lagere kamertemperatuur op de koudere tegels afkoelt (en in de vorm van water naar beneden trekt). Wanneer deze ruimtes op lange termijn niet meer droog komen te staan én als er een verhoogde luchtvochtigheid in de badkamer is, ontstaat er schimmel.

Vooral in nieuwe gebouwen en hotels maar ook in oudere woningen wordt de badkamer vaak zonder ramen gepland, wat een uiterst negatief effect kan hebben op het klimaat en op de luchtvochtigheid in de badkamer.

Het probleem van een verhoogde luchtvochtigheid in de badkamer na het douchen kan echter snel worden verholpen met voldoende luchtverversing.

Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer

Om te bepalen hoe hoog de luchtvochtigheid in uw badkamer is, hoeft u niet louter op vermoeden te vertrouwen. Het is slimmer om een zogenaamde hygrometer te kopen.

Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in uw badkamer (of in de andere kamers) makkelijk meten. De waarde op het meetapparaat geeft aan hoe hoog de luchtvochtigheid op dat moment is. Met behulp van deze waarde kunt u achterhalen of u voldoende luchtuitwisseling in uw badkamer heeft of dat u van extra ventilatiemechanismen gebruik moet maken.

Hygrometers zijn in twee uitvoeringen verkrijgbaar – digitaal en mechanisch. Voor elke badkamer is er dus een geschikt apparaat om voor de optimale kamerklimaatregeling te zorgen.

Hygrometer

Luchtvochtigheid verminderen – hoe dan?

In badkamers mét raam en die grenzen aan kamers met een droog klimaat, kan het vaak al voldoende zijn om het raam na het douchen of baden even te openen om voor een luchtuitwisseling te zorgen en de luchtvochtigheid te verminderen.

Het is belangrijk om een doorstroom te creëren door raam en deur te openen.

Bovendien is het, ondanks voldoende luchtuitwisseling, een aanrader om overtollig water op de tegels en in de voegen te verwijderen – bijvoorbeeld met behulp van een tegeltrekker of een doek om af te drogen.

Maar wat als de badkamer slechts een klein raam heeft of helemaal geen raam?

Wij van DUSCHKRAFT hebben de juiste oplossing voor u. Met behulp van onze luchtontvochtigers speciaal voor de badkamer behoort schimmel in de badkamer tot het verleden!

Hoge luchtvochtigheid in de badkamer verminderen zonder raam

Vooral binnen gelegen badkamers beschikken vaak slechts over passieve ventilatiesystemen: de luchtuitwisseling vindt plaats via een opening naar een ventilatieschacht.

Deze zijn echter niet genoeg om voldoende luchtcirculatie te creëren. Een andere methode is nodig om de luchtvochtigheid in de kamerlucht te verminderen.

EEN BADKAMERVENTILATOR INSTALLEREN

Decentraal ventilatiesysteem voor badkamers met een buitenmuur: voor badkamers zonder ramen is een decentraal ventilatiesysteem een ​​effectief alternatief. Een decentraal ventilatiesysteem zuigt de vochtige lucht naar buiten en laat frisse lucht weer naar binnen stromen.

Een decentraal ventilatiesysteem is vooral praktisch omdat het ook achteraf nog in een appartement kan worden ingebouwd én omdat niet extra luchtafvoerkanalen hoeven te worden aangelegd.

 • Installatie: badkamerventilatoren zijn snel en eenvoudig te installeren aan de buitenmuur van het gebouw. Het enige dat nodig is, is een kernboorgat of een muurdoorbraak om een ​​kanaal voor luchtuitwisseling te maken.
 • Functie: een decentraal ventilatiesysteem werkt met behulp van een kleine ventilator, die een onderdruk in de kamer creëert en zo de vochtige lucht uit de badkamer zuigt. Het vocht dat de lucht bevat, wordt naar buiten getransporteerd – het vochtgehalte in de badkamer daalt. Tegelijkertijd stroomt er frisse buitenlucht door de ventilatiesleuven of kleppen in de badkamer, wat wederom een positief effect heeft op uw welzijn en op het binnenklimaat.

Tips die u vóór uw aankoop moet kennen:

 • Warmteterugwinning: let er bij aankoop van een decentraal ventilatiesysteem op dat dit over een functie voor warmteterugwinning beschikt. Omdat het ventilatiesysteem warmte aan de afgevoerde lucht onttrekt, kan de binnenkomende verse lucht worden verwarmd – dit zorgt ervoor dat de kamertemperatuur constant blijft. Op deze manier blijft tot 90 procent van de warmte behouden waardoor u (ondanks de instroom van buitenlucht) zich geen zorgen hoeft te maken over hogere stookkosten vanwege een lagere kamertemperatuur.
 • Gecontroleerde ventilatie: een ander aspect is dat u een ventilatiesysteem koopt met gecontroleerde ventilatie. Dit soort modellen meten met behulp van sensoren de waarden van de temperatuur en luchtvochtigheid in de badkamer, zodat de ventilatie automatisch aan- of uitschakelt en zo ideale waarden voor de luchtvochtigheid in de ruimte behouden blijven.

 

Centraal luchtafvoersysteem voor binnenbadkamers: bij binnenbadkamers is het een aanrader om een ​​centraal luchtafvoersysteem te installeren. Dit wordt aangesloten op een onbezette leidingaansluiting of een ventilatiekanaal, waardoor de lucht wordt ontvochtigd.

Bij een centraal afzuigsysteem is het belangrijk ervoor te zorgen dat frisse lucht van buitenaf de badkamer in kan stromen, bijvoorbeeld via sleuven in de badkamerdeur.

 • Functie: een ingebouwde ventilator zuigt lucht aan en zodoende ook het vocht. Deze lucht wordt via een leidingsysteem of het ventilatiekanaal naar buiten geblazen. Het probleem met centrale luchtafvoersystemen is dat de verbruikte lucht uit de badkamer kan worden afgevoerd, maar er geen verse lucht meer terug kan komen – er vindt dus geen luchtuitwisseling plaats. In plaats daarvan moet dit op een andere manier gebeuren, bijvoorbeeld via ventilatiesleuven in de badkamerdeur.

 

Let bij uw aankoop hierop:

 • Een centraal luchtafvoersysteem is goedkoop en vergt weinig bouwkundige veranderingen, omdat er geen extra luchttoevoerkanalen hoeven worden aangelegd.
 • Er is geen mogelijkheid tot warmteterugwinning en daarom is het niet ideaal om energie te besparen (zoals een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning wel is).

 

Welke alternatieven zijn er voor een ventilatie?

Als u niet de mogelijkheid heeft om een ventilator in uw badkamer te installeren, zou u toch moeten letten op de temperatuur- en vochtigheidswaarden in uw badkamer (om de opbouw van overtollig vocht en resulterende schimmel te voorkomen in het belang van uw gezondheid en uw woonruimtes).

Naast de installatie van een ventilatie zijn er tal van andere manieren om de luchtvochtigheid te verlagen en zodoende de ideale luchtvochtigheid te creëren.

 • Tocht door ventilatie: ook als uw badkamer niet over een raam beschikt, dient u na het douchen of baden de badkamerdeur en een raam in de aangrenzende kamer te openen. Ventilatie is belangrijk om tocht in uw woning te creëren waardoor een deel van het vocht uit uw badkamer kan worden verwijderd en het binnenklimaat verbeterd wordt.
 • Badkamer drogen: wanneer u een douche of bad neemt, komt in de lucht veel water in de vorm van stoom vrij. Een groot deel van de resulterende waterdamp bezinkt door de temperatuurverschillen al snel op uw interieur, maar ook op tegels, spiegels, voegen en douchewanden. Er ontstaat water, dat naar beneden druppelt en in de voegen en hoeken achterblijft – dit zorgt voor veel vocht, een paradijs voor iedere schimmel. Als u echter direct na het douchen of baden het water met name op de beslagen tegels met een trekker, verwijdert en de voegen en hoeken van uw douche of bad met een doek droogt, kan een groot deel van het vocht vrij makkelijk worden verwijderd, waardoor schimmel niet eens zal ontstaan.

Dusche wird abgezogen

INZET VAN KAMERONTVOCHTIGERS

Er zijn diverse soorten kamerontvochtigers die u kunnen helpen om vocht uit de lucht te filteren. U heeft verschillende categorieën ter keuze: elektrische, chemische en ontvochtigers voor huishoudelijk gebruik.

 • Elektrische luchtontvochtigers: elektrische luchtontvochtigers zijn apparaten die zijn aangesloten op een elektriciteitsnet en die grote hoeveelheden vocht efficiënt kunnen opnemen en in een watertank opslaan. Zij hebben vaak een automatische stand, wat inhoudt dat het apparaat automatisch inschakelt wanneer de luchtvochtigheid in de kamer te hoog wordt en weer uitschakelt zodra de luchtvochtigheid tot het ideale niveau is gedaald. Afhankelijk van het type kunnen elektrische kamerontvochtigers direct aan de muur worden gemonteerd en zijn zij voor een groot deel onderhoudsvrij en energiebesparend.
 • Chemische luchtontvochtigers: chemische luchtontvochtigers zijn speciale containers die korrels bevatten die het vocht uit de betreffende ruimte in uw woning trekt. Het water dat aan de omgeving wordt onttrokken, druppelt in een bak. Een chemische luchtontvochtiger moet daarom iedere 2 tot 3 maanden worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak u gaat douchen of baden. Een voordeel van chemische ontvochtigers is dat zij stil en mobiel zijn. Afhankelijk van uw behoefte kunt u deze ook in de woonkamer, slaapkamer of keuken gebruiken (bijvoorbeeld indien tijdens het koken veel waterdamp ontstaat die niet volledig door ventilatie kan ontsnappen).
 • Huismiddeltjes: ook huismiddeltjes kunnen echte wonderen verrichten bij het verlagen van de luchtvochtigheid. Vooral zout of kattenbakvulling is hiervoor een geschikt middel. Ook mensen zonder katten kunnen een zak kattenbakvulling kopen en zo de luchtvochtigheid in hun kamers verminderen. Vul hiervoor kommen tot circa 4 cm hoog met zout of kattenbakvulling en plaats deze in uw badkamer. Zodra de kommen vol met water zijn, is het tijd om ze te legen, schoon te maken en opnieuw te vullen. Als u de luchtvochtigheid controleert en opmerkt dat deze (ondanks de kommen) toeneemt, moet u voor andere, meer efficiënte methoden kiezen om schimmelvorming te voorkomen.
 • Gebruik van een ventilator: om de vochtige lucht zo snel mogelijk uit uw badkamer te verwijderen, kunt u ook een ventilator in de richting van de badkamerdeur plaatsen zodat alle waterdamp uit de badkamer kan worden geblazen.
 • Op de juiste manier verwarmen: het is belangrijk dat de kamertemperatuur van uw badkamer 18+ graden Celsius bedraagt, anders zal water sneller in de voegen druppelen wat schimmelvorming bevordert. Hierdoor kan uiteindelijk zelfs de bouwsubstantie van het gebouw worden aangetast.
 • DUSCHKRAFT Home: De alles-in-één luchtontvochtiger voor de badkamer vermindert de vochtigheid duurzaam en voorkomt schimmelvorming voor 375.000 douches.