Schimmelgroei in de badkamer!

Wat zijn de oorzaken van badkamer schimmel?

Größte Feuchtigkeitsquelle in der Wohnung ist die Dusche.

Sporen van badkamer schimmels hebben om te kunnen groeien een relatieve vochtigheid nodig van permanent meer dan 80% en een voedingsbodem (voegen, behang, minerale ondergronden). Groei van deze schimmels kan een gevaar voor de gezondheid opleveren.
Een badkamer biedt de perfecte omstandigheden voor de vorming van gezondheidsbedreigende schimmels. Elke warme douche produceert bijvoorbeeld ongeveer 400 - 600 ml warmwaterdamp die condenseert op koude spiegels, voegen, tegels of muren.
Omdat de vochtigheidsgraad van de lucht afhankelijk is van de temperatuur, kan condensatie op koudere oppervlakken zelfs in warme badkamers met een lage relatieve vochtigheid optreden.
Tot nu toe was intensieve ventilatie, door luchten of met behulp van optimaal gedimensioneerde en onderhouden afzuigventilatoren, de enige manier om vocht na het douchen uit de badkamer te verwijderen.

 

  

 

Wat zijn gevolgen van schimmel in de badkamer?

 

Schimmel im Badezimmer, was kann ich tun?

Microbiële verontreiniging binnenshuis door schimmels is een veel voorkomende oorzaak van allergieën en andere chronische aandoeningen van de luchtwegen. Niet alleen visueel geeft schimmel een probleem worden voor mensen. Astma en een allergieën voor schimmels zijn enkele van de vele ziekten die zich bij langdurig contact kunnen ontwikkelen.
Klachten worden veroorzaakt door de toxinen die de organismen produceren om hen te beschermen tegen vijanden en concurrenten in hun natuurlijke omgeving. Zij komen via sporen of andere celbestanddelen in de lucht terecht en kunnen door hun geringe grootte van 1,5 - 40 μm diep doordringen in de de luchtwegen van de longen.
Als het lichaam permanent wordt verontreinigd door de zogenaamde mycotoxinen (toxinen van schimmels), kunnen zij daar grote schade aanrichten. De eerste symptomen van een irritatie van het lichaam door schimmelsporen kunnen zijn:

 • Aanhoudende hoofdpijn
 • Slaapstoornissen
 • Brandende ogen
 • Rhinitis
 • Hoesten

   

  Schimmel entsteht in der Dusche. Kein Fenster im Badezimmer.

   

   

  Welke problemen veroorzaakt schimmel in de badkamer en hoeveel kost schimmelverwijdering?

  Reinigungsmittel gegen Schimmel funktioniert nicht. Welche Alternative kann ich verwenden?

  Onder optimale groeiomstandigheden kunnen schimmelsporen tot 0,5 cm diep in het metselwerk doordringen. Eenvoudige behandelingen met chloorhoudende schimmelverwijderaars duwen de schimmel alleen maar aan de oppervlakte terug. Deze kunnen de schimmelsporen nooit definitief verwijderen. Daarom zal de gezondheidsbedreigende schimmel zich al weer na korte tijd verspreiden.
  Zelfs professionele schimmelverwijdering, die al gauw meer dan 1.500 euro kost, kan geen blijvende bescherming tegen schimmels bieden. Zolang de oorzaken van de schimmelgroei niet worden aangepakt, zal deze altijd weer groeien. Alleen een duurzame verlaging van de luchtvochtigheid vormt de basis voor een permanent schimmelvrije badkamer.
  Klassieke ontvochtigers gebruiken vaak giftige koelmiddelen en verbruiken enorme hoeveelheden kostbare energie. Tegelijkertijd hebben ze niet genoeg vermogen om de vochtpieken tijdens het douchen direct te ontvochtigen. Afzuigventilatoren transporteren de warme lucht vaak ongebruikt uit de ruimte en verliezen door stof zeer snel hun doeltreffendheid.

   

  Bei Schimmelbefall kann es auch zu vollständigen Sanierungen kommen.

   

  Hoe kan schimmel in de douche blijvend worden voorkomen?

   

  De meest effectieve manier om schimmel in de douche permanent te voorkomen is regelmatig ventileren. Na elke douchebeurt moet u de hele badkamer 2 tot 3 keer ventileren gedurende ongeveer 10 minuten.

  Als dit te veel werk voor u is, hebben wij de DUSCHKRAFT Home ontwikkeld, de eerste volautomatische luchtontvochtiger voor de badkamer.

  Zodra u begint te douchen, begint de DUSCHKRAFT Home uit zichzelf de lucht te ontvochtigen en vermindert onmiddellijk de luchtvochtigheid. Dit betekent dat u beduidend minder hoeft te ventileren en ook minder snel te maken krijgt met beslagen spiegels.

  Ontdek de voordelen van de:

  Vertaald met: DUSCHKRAFT Home

  Badezimmer ohne Schimmel